Speluitleg

Mahjong is een gezelschapsspel waarbij vier personen het tegen elkaar opnemen. Het is een spel van strategie, geluk en berekening. Voor een toeschouwer lijkt het spel ingewikkeld maar in werkelijkheid  is het net zo snel te leren als een kaartspel. Maar hoe lang je het spel ook speelt, je ontdekt er steeds nieuwe lagen in. Je leert de basis in één avond, maar na jaren, blijf je mogelijkheden ontdekken. Het wordt gespeeld met 144 stenen in de vorm van prachtige, op dominostenen lijkende stenen van been, bamboe of kunststof. Ze zijn gegraveerd met Chinese karakters, meestal ook met westerse letters en cijfers. We stellen de stenen aan u voor:

Een eenvoudige uitleg:  het gaat om 4 setjes van 3 en één setje van 2 stenen. Een setje kan bestaan uit 3 opeenvolgende stenen (chow)  of 3 dezelfde stenen (pung) soms ook  4 dezelfde stenen ( kong) het sluitpaar bestaat altijd uit 2 dezelfde stenen.

Combinaties vertegenwoordigen een aantal punten, bij de Hoeksteen spelen we de MCR variant, dit betekent dat we minstens 8 punten moeten hebben om met een geldige mahjong uit te mogen gaan. Men mag te allen tijde een scorekaart gebruiken voor de punten. Maar hoè komen we aan de stenen om mee te spelen? We bouwen met elkaar een vierkant (de muur) de worp met dobbelstenen bepaalt wie begint met het pakken van de stenen, als iedereen zijn 13 (of 14) stenen heeft, dan begint het spel.

Het bouwen van de muur, wanneer 13 of 14 stenen, de heersende wind, de puntentelling, het zien van de combinaties, de waarde van de bloemen en seizoenen, dìt leggen we graag mondeling uit op de speelavond. Kom dus geheel vrijblijvend langs dan willen wij je graag dit mooie spel leren spelen.


 

Als het spel start is er middels het pakken van een steen al bepaald waar je gaat zitten, er zijn 4 mogelijkheden, noord, oost, zuid en west. Iedere speler zit een keer op de positie ‘oost’. Oost heeft bij het pakken van de muur 14 stenen en met het wegleggen van één steen van oost is het spel begonnen, het is een kwestie van een steen pakken en een wegleggen. In principe wordt het spel gewonnen door de speler die vier setjes van 3 stenen en een sluitpaar heeft. Ieder spel bestaat uit 4 ronden van de wind (dit leggen we graag op de avond uit). Het doel van de MCR mahjong is uitgelegd, 4 setjes van 3 (of 4) stenen en een sluitpaar èn dan minstens 8 punten. Het tellen van punten is van belang. Er zijn heel veel combinaties van stenen en situaties die 1 of meerdere punten opleveren, de punten van die combinaties moet je bij elkaar optellen. Je mag hiervoor een “scorekaart” gebruiken waar de puntentelling opstaat! Omdat alleen de eerste 8 punten van wezenlijk  belang zijn, is het zaak om alles wat 1 t/m 8 punten oplevert uit het hoofd te leren, bestudeer dus de combinaties in de puntentelling. Maar hòe kom je aan de punten? Sommige combinaties leveren punten op, een paar voorbeelden:

- Een pung van enen of negens is bijvoorbeeld altijd 1 punt.
- Een pung van draken zijn bijvoorbeeld altijd 2 punten
- Twee dezelfde chows is  1 punt
- Twee dezelfde pungs zijn 2 punten
- Zo zijn er tal van combinaties die punten opleveren, hiervoor is een scorekaar         beschikbaar.

Hieronder een scorekaart met de meest gespeelde mahjongs  waarbij de gekleurde cijfers de tekens, cirkels en bamboe zijn, WD,GD,RD, respectievelijk de witte,- groene,- en rode draak en de  letters (O,Z,W,N) de winden zijn. Je ziet hier al wat varianten die redelijk snel te spelen zijn. Op deze scorekaart zie je combinaties met nog geen 8 punten, dus moeten er nog 2 punten bij gesprokkeld worden! We leggen dit graag uit op de avond als u komt want soms is een mondelinge toelichting toch wat prettiger.

Je bent nu redelijk ingewijd in de geheimen van Mahjong, je weet wat een chow, pung en kong is, hoe je een mahjong maakt met 8 punten of meer, gefeliciteerd!
Zoals elk spel kent ook mahjong bepaalde niveaus, als je “geraakt’ bent door mahjong komt de rest vanzelf wel, de diepgang ga je dan zelf ontdekken. We zijn allemaal als recreant begonnen, maar er zijn nu ook leden die competities spelen in binnen- en buitenland. Wees welkom bij onze club de Hoeksteen dan leggen we graag de volgende stappen van dit spel  aan je uit.

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.